1,2 kg | högrev, av lamm eller nötkött |
2 msk | smör |
3 st | lökar, stora gula |
4 klyftor | vitlök |
1-2 st | äpplen |
2 msk | rapsolja |
1-2 msk | curry |
1 msk | currypasta, röd |
2 msk | tomatpuré |
1,5 msk | soja, kinesisk |
0,5 dl | mango chutney, eller söt het chilisås |
1,5 st | oxbuljongtärningar, mörka |
1 dl | matyoghurt |
0,5 tsk | salt |
2,5 msk | vetemjöl |
0,5 l | vatten |
Tillbehör
ris | |
gurka, färsk | |
yoghurt | |
cashewnötter, eventuellt | |
banan, eventuellt |
Tillagning 1. Putsa köttet och skär det i mindre munsbitar. Bryn det i smör i omgångar. Vispa ur stekpannan med en deci-liter vatten mellan stekningarna.
2. Skala lök och vitlök och skiva tunt. Kärna ur och skär äpplena i små tärningar. Fräs lök, vitlök och äpple i rapsolja tills löken mjuknat utan att få färg. Pudra över curryn och låt den fräsa med någon minut under omrörning.
3. Blanda kött- och lökblandningen i en stor gryta. Tillsätt currypasta, tomatpuré, soja, mango chutney, smulade buljongtärningar, yoghurt och salt. Pudra över mjölet och tillsätt vattnet. Blanda väl.
4. Ge grytan ett uppkok och låt den sedan sjuda sakta med locket lätt på glänt 1 1/2–2 timmar, tills köttet är riktigt mört utan att falla sönder. Smaka ev av med mer salt.
5. Servera grytan med ris, gurka, mango chutney, yoghurt och ev cashewnötter och skivad banan. Resten packas eventuellt i fryslådor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar